lauantai 24. elokuuta 2013

Keep Your Head in the Game

Tällä kertaa vuorossa oli syntymäpäiväkakku 11-vuotiaalle koripalloa harrastavalle serkun tytölle. Idea tähän tuli kuin vahingossa: Mikä sopisikaan turnausviikonloppuna olevien synttäreiden kakuksi paremmin kuin koripallo? Tuumasta toimeen ja nyt keittiössä valmistui tälläinen sokerimassakuorrutteinen kakku. 

Pohja
6 kpl kananmunia
4 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 rkl vanilijasokeria
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokerit keskenään vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään erillisessä kulhossa. Lisää ne munasokerivaahdon joukkoon siivilän läpi varovasti puuhaarukalla käännellen. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja kaada sitten vuokaan taikina. Paista uunin alatasolla noin 45 minuuttia 175 asteessa. Irroita vuoasta vielä lämpimänä ja anna sitten jäähtyä rauhassa.

Täytteet
1.
1,5 dl kuohukermaa
250g maitorahkaa
200g valkosuklaata
2,5 kpl liivatelehtiä
2 rkl vanilijakreemijauhetta
2 tl vanilijasokeria
maun mukaan tavallista sokeria makeuttamaan

2.
1,5 dl kuohukermaa
250g maitorahkaa
150g pakastevadelmia
2,5 kpl liivatelehtiä
2 rkl vanilijakreemijauhetta
1 rkl limetinmehua
2 tl vanilijasokeria
maun mukaan tavallista sokeria makeuttamaan

Kostuttaminen
maitoa
vanilijasokeria

Täytteet saa valmistettua aluksi samaan pohjaan, jotka jakaa ennen maustamista kahteen yhtä suureen osaan. Eli laske yhteen molempien täytteinen ainekset kuohukerman, maitorahkan, vanilijasokerin ja vanilijakreemijauheen osalta. Vatkaa ensin kuohukerma, johon lisätään maitorahka sekä vanilijasokeri ja vanilijakreemijauhe. Jaa täytepohja kahteen yhtä suureen osaan.

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Paloittele valkosuklaa pienemmiksi paloiksi, mutta jätä purutuntumaa. Lisää rouhe kermaseokseen ja lisää sokeria maun mukaan makeuttamaan. Makeuttamiseen voidaan käyttää myös makeutusjauhetta tai steviaa. Kuumenna tilkka vettä mikrossa lähes kiehuvaksi, johon lisätään pehmenneet liivatelehdet puristettuna. Sekoita nestettä, että liivatteet liukenevat. Liivateneste lisätään valkosuklaakerman joukkoon ohuena nauhana kokoajan sekoittaen.

2. Jos käytät ulkomaalaisia pakastevadelmia, kiehauta ne 2 minuutin ajan tilkassa vettä ja sen jälkeen jäähdytä. Sekoita jäähtyneet vadelmat kermapohjan joukkoon. Lisää täytteeseen limetinmehu sekä maun mukaan sokeria. Kuumenna tilkka vettä mikrossa lähes kiehuvaksi, johon lisätään pehmenneet liivatelehdet puristettuna. Sekoita nestettä, että liivatteet liukenevat. Liivateneste lisätään vadelmakerman joukkoon ohuena nauhana kokoajan sekoittaen.


Varaa keskikokoinen pyöreän mallinen kulho, johon kakku kasataan. Vuoraa kulho kelmulla siten, että kelmua jää reilusti reunojen ulkopuolelle. Leikkaa kakkupohja vaakasuunnassa kolmeen osaan. Muotoile yhdestä levystä kulhon pohjan kokoinen pyörylä kulhoon. Ylimääräiset palat laita lautaselle odottamaan. Kostuta kakkupohjaa vanilijamaidolla reilusti. Lisää valkosuklaatäytettä puolet pohjan päälle. Muotoile seuraavasta kakkulevystä seuraava kerros kulhoon ja siirrä ylimääräiset palat talteen lautaselle. Kostuta ja lisää sen jälkeen vadelmatäytettä puolet pohjan päälle. Kasaa seuraava kerros jämäpaloista, jotka on olleet sivussa odottamassa. Kostuta ja lisää loput valkosuklaatäytteestä ja vadelmatäytteestä. Ei haittaa vaikka sekoittuisivat keskenään. Viimeiseksi laita viimeinen kakkulevy kulhoon ja muotoile tarvittaessa. Kostuta kunnolla, minkä jälkeen käännä kelmut kakun päälle ja jääkaappiin vetäytymään seuraavaan päivään.

Kuorrute
2 pkt oranssia sokerimassaa
mustaa marsipaania

2 dl kuohukermaa
250g maitorahkaa
2 rkl vanilijakreemijauhetta
sokeria maun mukaan makeuttamiseen

Vaahdota kerma ja lisää muut ainekset joukkoon. Kumoa kakku tarjoilualustalle. Päällystä se kermalla tasoittaen kakku puolikkaan pallon malliseksi. Huomioi, että kulhon pohja on ollut osittain vajaa, joten lisää kermaa kakun päälle enemmän, että siitä tulee täydellinen puolipallo. Laita se jäähtymään jääkaappiin sokerimassan kaulinnan ajaksi (väh. 15 min). Kaulitse sokerimassa noin 0,5 cm paksuiseksi levyksi ja nosta se kakun päälle. Siloita sokerimassa ja hieman venyttäen siisti alaosa. Kaulitse marsipaani ja leikkaa siitä ohuita nauhoja, jotka asetetaan pallon päälle kuvioksi. Kiinnitä nauhat sivelemällä toiselle puolelle vettä ja kiinnitä kostutettu puoli kakun pintaan. Kauli hieman paksumpi nauha siistimään kakun alaosa ja kiinnitä sekin veden avulla.



2 kommenttia:

  1. Varmasti tosi mieluinen kakku pelaajalle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tais upota melkein 1/4 kakkusta pelien jälkeen koripalloilijalle! :D

      Poista